Friday, 17 September 2010

MAIS sila komen

UMNO, Kura-Kura dan Perahu

Sepanjang bulan Rejab, Shaaban dan Ramadhan kita telah dihidang dengan bermacam-macam berita berhubung kononnya berlaku penyalahgunaan Masjid dan Surau apabila Selangor berada di bawah pentadbiran PR. Dengan bantuan pihak media yang telah bekerja keras di sepanjang bulan-bulan tersebut, rakyat Malaysia telah diberikan gambaran seolah-olah Islam tercemar dan terancam oleh kerana sikap ‘tunduk kepada DAP’ khususnya dan pengundi bukan Islam secara umumnya. Menurut mereka lagi, ini dilakukan demi memperolehi undi, khususnya oleh pemimpin-pemimpin PAS dan parti PAS itu sendiri. Iaitu demi kuasa, kata mereka lagi, kesucian Islam sanggup digadai sehingga orang bukan Islam dibenarkan masuk kerana Surau dan Masjid. Kehormatan ummat Islam tercemar kerana terpaksa menerima sumbangan wang dari orang bukan Islam dan sebagainya.

Saya tidak berhajat untuk mengulas berkenaan isu bukan Islam memasuki ruang solat di Masjid atau surau, bagaimanapun kepada yang berminat bolehlah mengikuti keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan berkenaan Hukum Pelancong Bukan Islam Memasuki Masjid Dan Ruang Solat Utama Di Dalam Masjid.

Sehubungan dengan itu, bagi yang mengenali UMNO, segala bentuk dakwaan sedemikian rupa tidak akan mendatangkan apa-apa mudarat. Bagi yang mengenali peranan Pengarah JAIS dan MAIS sebagai kesinambungan wadah kepuraan UMNO dalam bersandiwara, ianya turut tidak memberikan sebarang kesan. Tetapi bagi yang masih ‘kabur’, saya sajikan beberapa keping gambar yang menjelaskan sifat UMNO yang berkura-kura berpura-pura, pembohong dan memutar-belit fakta tanpa syak lagi.

Gambar 1 & 2 :- Wakil rakyat (ADUN) UMNO memberi tazkirah di Masjid Lama Hulu Bernam dan Masjid FELDA Gedangsa. Adakah beliau mempunyai tauliah? Tidak pula ditimbulkan persoalan penderhakaan kepada DYMM Sultan Selangor oleh Pengarah JAIS.

Gambar 3 :- Ahli Parlimen Hulu Selangor bersama ADUN UMNO menyerahkan sumbangan cek di dalam Masjid Sg. Tengi Selatan. Semua tersenyum lebar dan tiada pula mendakwa di hina atau Masjid tercemar. Ahli Parlimen berkopiah yang telah mengeluarkan fatwa ‘penghinaan’ terhadap ummat Islam kerana terpaksa menerima sumbangan dari orang kafir, pun mendiamkan diri - mungkin kerana sibuk menikmati juadah raya. Saya juga difahamkan oleh seorang sahabat bahawa ada yang berkopiah kerana hendak bersikap tawaddu’, tetapi ada yang berkopiah kerana hendak menyorok ‘bald spot’. WaLlahu 'Alam.Gambar 4 :- Pengerusi MAIS bersama Ahli Parlimen Hulu Selangor, yang digelar ‘Ustadz Kamal’ oleh beberapa perayu undi UMNO semasa PR kecil Hulu Selangor, hadir bersama dalam majlis gotong royong di perkarangan Masjid FELDA Soeharto. ‘Ustadz’ berkenaan memakai baju berlambang dacing walaupun di dalam kawasan Masjid. Pengerusi MAIS tidak pula memarahi beliau kerana membawa politik ke Masjid atau menanyakan samaada beliau telah bermandi hadas dengan niat dan cara yang betul.Gambar 5 :- Jika tidak nampak lambang Dacing dalam gambar 4, jelas sekali dalam gambar 5 ini. Lebih hebat, ‘Ustadz Kamal’ bersama pengerusi MAIS menyerahkan khat tulisan kalimah Allah kepada salah seorang peserta. Ke mana perginya Ahli Parlimen berkopiah dan mereka-mereka yang lantang bersuara tempohari kononnya ummat Islam telah dihina?Inilah yang dikatakan sebagai budaya pembohongan dan kepura-puraan mainan UMNO BN. Jika isu berhubung agama Islam pun mereka sanggup putar-belit demi menjaga kepentingan mereka, apatah lagi persoalan pengurusan kekayaan Negara. Ada yang memberitahu saya bahawa Khir Toyo sudah tidak beminat menjadi MB Selangor lagi. Hah! Sememangnyalah begitu! Setelah melihat pendekatan MB dan kerajaan negeri sekarang, pasti beliau menyedari jawatan MB tidak selumayan ketika UMNO bermaharajalela dahulu. Tugas dan kerja pula bertambah berat, pulangan pula hanya tinggal sedikit, tiada lagi ‘imbuhan’ sampingan dan yang dapat dikaut dari sisi kiri dan kanan.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

2 comments:

 1. Lari topik sikit. Kpd ahli2 & barisan pimpinan PAS Selayang; renung2 la, pasai apa calon kita xpernah menang? Penipuan? Wang? Memang zahir kita nampak gitu, tapi Yang memberi kemenangan kpd lawan kita tu siapa? Mengapa kita tak renung pasai apa kita tak dipilih utk menang? Kita perasan cukup layak & mampu? Jgn takabur dgn ilmu yg kita ada. Takat mana sangat ilmu kita ni? Jgn pasai terlampau sombong sampai jatuh syirik.

  Mohamed Fadzil Z.Abidin
  1C, Jalan 40D,
  Selayang Baru

  ReplyDelete
 2. Salam sdra. Fadzil,

  Isu menang terlalu subjektif.

  Bagi seorang mukmin yang memperjuangkan Islam dia tidak pernah kalah.

  Jadi, bila berhujjah letakan iman dan Islam sebagai garis pengukur.

  Contoh, apakah sdra menyalahkan Nabi Zakaria apabila dia digergaji oleh musuh ALLAH? Tidak bijakkah Nabi Noh bila gagal menyelamatkan anaknya dari tidak "mengundinya"?

  Gagalkah dakwah Nabi Luth bila isterinya mengundi untuk melawannya, atau... gagalkan RasuluLLAH SAW bila Abu Talib gagal diIslamkan.

  Benar, setiap masa kita perlu bermuhasabah tentang kepimpinan kita. Saidina Ali pernah ditempelak mengatakan dia gagal memimpin berbanding dengan Abu Bakr dan Umar. Ali menjawab "di zaman Abu Bakr dan Umar aku adalah pengikutnya, di zamanku engkau adalah pengikutku..." Ali sekali-kali tidak mengkritik Umar dan Abu Bakr,. tetapi pengikutnya yang mementingkan diri, memperbandingkan seseorang dgn yang lain tanpa pernah melihat diri sendiri adalah duri yang perlu diperingatkan.

  Ingatlah sdra, mari kita perbetulkan diri sendiri sambil membantu pimpinan yang ada... jangan kita yang menjadi tukang tembak pimpinan dan membiarkan diri diperguna oleh musuh untuk melemahkan saf kepimpinan kita.

  ReplyDelete